Vallei van de Drôme - Diois

Het centrale deel van het departement bestaat uit de vallei van de Drôme en de Diois, het hoger gelegen deel van het stroomgebied van de rivier.

De vallei loopt in een driehoekige vorm die, naarmate u richting de Rhône gaat, steeds breder wordt. De vallei begint bij het dorpje Saillans en eindigt tussen de stad Valence en het dorp Loriol-sur-Drôme. Hier mondt de rivier namelijk uit in de Rhône.

Om de Diois te bereiken, moet men eerst door de 4 kloven die door de rivier zijn uitgesleten. De eerste kloof bevindt zich net ten oosten van Saillans, de tweede bij Espenel, in de derde bevindt zich het dorpje Pontaix en de vierde bevindt zich ten zuid-oosten van Sainte-Croix. Tussen de kloven in zijn er 2 bredere stukken land die mogelijk ontstaan zijn door de ijsuitzetting van een vroegere gletsjer. Wat hier duidelijk zichtbaar is, is dat het afsmelten van de gletsjer in fases is gegaan. Vandaar de 3 korte kloven die ontstaan zijn door het puin van de gletsjer wat vast is komen te zitten en vervolgens door de kracht van het water weer deels is uitgesleten. Lang niet al het puin is in de Rhône beland, op de rivier liggen hier en daar grote rotsblokken verspreid.

Na de 3 kloven wordt het stroomgebied weer fors breder en begint de Diois. De Diois loopt vanaf het westen van het stadje Die tot aan Valdrôme, het dorpje waar de rivier ontspringt. Men denkt vaak dat de Diois maar tot Luc-en-Diois loopt. Dat komt omdat men achter Luc weer in een korte kloof, die ontstaan is net zoals de andere kloven, en daarna in het meest oostelijk stuk van de rivierloop terecht komt dat zich sterk afwisselt tussen kloven en valleien. Waarom loopt de Diois dan tot Valdrôme? Die vraag is enkel te beantwoorden als we de hoogteverschillen bekijken op de landkaart. Hierop is te zien dat een natuurlijke muur van hoge bergtoppen om de Diois heenloopt. Vandaar het besluit om het meest oostelijke deel van de rivierloop ook tot de Diois te rekenen.

De vallei van de rivier
In de verte de tweede kloof
De Diois