Valence

De hoofdstad van de Drôme: Valence. Valence is een moderne stad met als bijnaam: "De poort naar het zuiden." En dat klopt ook, want vanaf Valence verandert het landschap om je heen en treedt het mediteraanse klimaat op.

Valence staat bekend om haar centrum, haar stadspark en haar prachtige uitzicht op de Ardèche, gelegen aan de overkant van de Rhône. Ook staat Valence bekend om haar markten, haar sfeer en haar culinaire successen. Maar dit alles nog liet zo erg lang onder de Nederlanders. Valence was een stad wat enkel bekend was onder de Franse bevolking, vooral omdat deze stad de hoofdstad is van het departement Drôme. De bekendheid onder de Nederlanders is pas veel later gekomen. Pas rond het begin van de nieuwe eeuw werd de stad, net zoals de rest van het departement, ontdekt door enkele Nederlandse toeristen. Hiervoor was Valence enkel voor de Nederlanders een stad waar men doorheen reed richting de Provence.

Buiten deze kleine groep toeristen is deze stad ook bekend geworden dankzij enkele bedrijven die aan deze stad veel aandacht geschonken hebben door bijvoorbeeld extra aandacht te besteden over de stad in de media.

Het centrum van Valence bestaat uit veel oude gebouwen uit de Armeense tijd. Klinkt raar, Armenië ligt toch in de Kaukasus? Hoe kan Valence dan een Armeense tijd gehad hebben? Deze was er wel, namelijk in het begin van de 20e eeuw. Valence kreeg in die tijd te maken met een stroom vluchtelingen van Armeense afkomst. Deze vluchtelingen hebben zich na hun vestiging ingeburgerd. Omdat de stad bezig was zichzelf te vernieuwen (wat veel steden in die tijd deden), speelde de architecturische sector en de mening van de inwoners van de stad een grote rol in de modernisering. Omdat er veel Armeense vluchtelingen in de stad woonden, werd de stad naar hun ideeën opnieuw opgebouwd.

Als men aan Valence denkt, dan denkt men vaak aan het park van Jouvet en aan de Esplanade Champ de Mars, het grote plein tegenover het park. Parc Jouvet is hèt ultieme park om te ontspannen. Het park beschikt over een grote ligweide waar mensen graag liggen op hun vrije dag of lunchen wanneer zij een lange middagpauze hebben, wat gebruikelijk is in Frankrijk. Het park is ook kindvriendelijk. Het park beschikt namelijk ook over een dierentuin, een speeltuin en een treintje voor kinderen dat de hele dag rondrijdt om het park heen.

Op de Esplanade Champ de Mars, waar het welbekende kiosk van Peynet staat, is het grote plein van Valence wat uitkijkt over het park van Jouvet, de grote en mooie gebouwen van de binnenstad en de verderop gelegen Ardèche. Ook kan men in de verte het kasteel van Crussol, een ruïne in de Ardèche, bewonderen.

De muziektent is beroemd geworden door het mooie liefdesverhaal van Raymond Peynet, een Franse humoristische tekenaar uit Parijs. Hij schreef zijn liefdesverhaal in 1942. Al draagt de muziektent zijn naam, het is ontworpen door iemand anders. De muziektent werd in 1862 ontworpen door architect Eugène Poitoux.

Zoals ik al eerder vertelde, is Valence de hoofdstad van het departement, dus een uitvalsbasis voor de regio. Men gaat graag een dagje de stad in om te winkelen en om een hapje te eten in een van de vele restaurants. Omdat het centrum deels autovrij is, is het ook nog eens veiliger op de straten, wat velen erg prettig vinden.


Kiosque Peynet
Bovenaanzicht Esplanade Champ de Mars
Plattegrond van winkelcentrum Victor Hugo (2014)