Per trein naar de Drôme

De Drôme is goed per trein bereikbaar. Buiten de zomervakantie zijn diverse verbindingen beschikbaar vanuit Nederland en België, vaak met een of twee overstappen. Vanuit de stad Brussel kunt u rechtstreeks naar de Drôme reizen. In de zomervakantie vertrekt elke zaterdag uit enkele Nederlandse en Belgische stations een trein naar de Drôme.

Buiten de zomervakantie

Reizen per trein buiten de zomervakantie naar de Drôme is geen enkel probleem. Dagelijks zijn diverse verbindingen mogelijk vanuit Nederland en België naar de Drôme. Voor iedere verbinding gelden andere eigenschappen. Zo is de ene verbinding duurder dan de andere. Uiteraard verschillen ook de vertrektijden, reistijden, overstapstations en de bezettingsgraad van de diverse verbindingen. Aan de hand van de laatstgenoemde vier factoren wordt de prijs bepaald. Omdat er meerdere verbindingen mogelijk zijn kunt u zelf bepalen hoe uw reis eruit gaat zien. Om u een idee te geven wat de mogelijkheden zijn, helpen wij u op weg in het grote ijzeren spinnenweb.

Nederland

Voor reizigers vanuit Nederland geldt dat zij reizen via Roosendaal, Hazeldonk of Maastricht. Dit zijn tevens de enige grensoverschrijdende spoorverbindingen voor personenvervoer met België. Afhankelijk van waar u woont, reist u met een bepaalde trein via een bepaalde plaats naar België. Voor West-Nederland geldt dat reizen via Amsterdam, Schiphol en/of Rotterdam voor de hand ligt. Op Amsterdam, Schiphol en Rotterdam kunt u kiezen voor de duurdere Thalys naar Brussel of Parijs, vanwaar u verder kunt reizen naar de Drôme. Aan hoge snelheid rijdt deze trein naar het zuiden. Voor Thalys geldt dat u gereserveerde plaatsen koopt bij aanschaf van de tickets. Sinds kort beschikt deze trein over drie reisklassen: Standard, Comfort en Premium. Aan boord is catering voor Premium beschikbaar, voor de andere reisklassen is een barrijtuig aanwezig. Daarnaast beschikt de trein over een draadloos netwerk.

Een alternatief voor Thalys is Intercity Amsterdam-Brussel. Ook voor deze trein geldt een variabel tarief maar deze is lager dan van Thalys. Sinds kort rijdt deze trein ook over de hogesnelheidslijn, maar hij rijdt langzamer en stopt vaker onderweg. Aan boord zijn geen gereserveerde plaatsen aanwezig. Ook is geen draadloos internet beschikbaar. Wel is er catering aanwezig. U reist tot station Brussel Zuid/Midi vanwaar u verder reist met TGV of Thalys.

Indien u in de regio Zuidwest-Nederland woont, dan kunt u met Intercity Amsterdam-Brussel of de stoptrein Roosendaal-Antwerpen(-Puurs) reizen. U reist dus via Breda of Roosendaal. Reist u met de stoptrein? Dan moet u in Antwerpen overstappen op de trein naar Brussel Zuid/Midi.

Woont u in het oosten of noorden van Nederland? U reist dan het best via Schiphol of Rotterdam. Tot een van de twee stations reist u met binnenlandse intercity's en stoptreinen.

Wanneer u in Zuidoost-Nederland woont, reist u het best via Maastricht. Tot Maastricht reist u met binnenlandse intercity's en stoptreinen. Op station Maastricht stapt u over op de stoptrein Maastricht-Luik(-Hasselt). U kunt op station Luik-Guillemins overstappen op de trein naar station Brussel Zuid/Midi.

België

In België reist u het best via Brussel, Kortrijk of Doornik. Op Brussel Zuid/Midi kunt u rechtstreeks of via de steden Lille en Parijs naar de Drôme reizen per TGV. Tijdens uw boeking maakt u de keuze of u liever rechtstreeks reist of een overstap neemt op Lille of Parijs.

Reist u liever via Kortrijk of Doornik? Dan reist u met binnenlandse treinen naar een van deze twee steden vanwaar u met de internationale trein naar Lille reist. U komt aan op station Lille Flandres. Uw volgende trein zal meestal vertrekken vanuit station Lille Europe. U kunt naar dit station lopen door de Avenue le Corbusier te volgen. U passeert hier winkelcentrum Euralille. Vervolgens begint de reis naar de Drôme.

En dan?

Reist u via station Brussel Zuid/Midi naar de Drôme, dan reist u vanaf dit station met TGV Brussel-Frankrijk. Voor deze treinen geldt, net zoals bij alle andere TGV-verbindingen, dat plaatsen gereserveerd zijn en dat aan boord een barrijtuig aanwezig is. Aan boord is geen draadloos internet beschikbaar. In Comfort 1 krijgt u, zoals u mag verwachten, meer ruimte. Helaas is er geen catering aan uw zitplaats mogelijk. Afwijkingen van de TGV Brussel-Frankrijk ten opzichte van andere TGV's zijn de tarievenstructuur die geldt voor de trein en het beleid voor het transporteren van fietsen aan boord. Hier later meer over.

Met TGV Brussel-Frankrijk zult u aankomen op station Valence TGV. Dit station ligt 10 kilometer buiten het stadscentrum welke per trein en bus te bereiken is. U reist dan naar station Valence Ville. Vanaf dit station kunt u verder de vallei in per trein en bus. Soms kunt u rechtstreeks vanaf station Valence TGV de vallei inreizen.

Reist u via Lille? Dan reist u in de meeste gevallen vanaf station Lille Europe. U reist met de binnenlandse TGV naar station Valence TGV. Aan boord bevindt zich een barrijtuig. Er is geen draadloos internet of catering aan uw plaats beschikbaar.

Reist u via Parijs? Dan staat u allereerst op station Parijs Noord. U moet met de metro of taxi naar een ander station. Dit kan lastig zijn wanneer u kleine kinderen, fietsen, huisdieren of veel bagage bij u hebt. Voor minder- of invalide personen kan deze tussenreis ook als lastig ervaren worden. Aan te raden is om dit in uw achterhoofd te houden. Vaak sturen bookingsites u via Parijs terwijl er, zoals hier beschreven, goede alternatieven zijn. Sommige verbindingen staan zelfs niet vermeld op degelijke sites. U dient in dit geval zelf de route uit te stippelen en rekening te houden met vertrek-, aankomst-, en overstaptijden. Let u daarom op de stationsnamen. Tickets kunt u ten aller tijde los bestellen op bookingsites. Tickets voor (binnenlandse) intercity's zijn ook op het station te koop.

Op station Parijs Noord kunt u de RER D (richting Melun/Malesherbes) nemen naar station Parijs Gare de Lyon. Deze expresstrein rijdt ondergronds en stopt minder vaak dan de metro. Er is maar een tussenhalte op de lijn. Rijdt deze lijn niet? Neem dan RER B (richting Saint-Rémy/Robinson) en stap uit op Châtelet-Les Halles. Dit is de volgende halte. Hier neemt u RER A (richting Marne-La-Vallée/Boissy) en stapt u uit op station Parijs Gare de Lyon. Ook hier geldt: dit is de volgende halte. Op de terugweg neemt u de andere richtingen.

Kijkt u ten aller tijde naar de monitoren op de perrons. Deze geven aan op welke stations de volgende RER-trein stopt. Koopt u ook alvast uw kaartjes aan boord van uw trein naar Parijs. Deze zijn te koop aan de bar en u betaalt hier nog geen twee euro per persoon voor.

Als u eenmaal op station Parijs Gare de Lyon bent aangekomen, kunt u, voordat u naar het juiste perron loopt, het wereldberoemde restaurant "Le Train Bleu" aanschouwen. Daarna begeeft u zich naar uw laatste binnenlandse TGV. Ook hier geldt: er is een barrijtuig aan boord en catering en draadloos internet zijn niet mogelijk. U komt aan op OF station Valence TGV OF Valence Ville. Het voordeel van reizen via Parijs is dat u rechtstreeks vanuit de hoofdstad naar het centrum van Valence kunt reizen.

Tot slot

Zodra u aangekomen bent, kunt u meteen beginnen met genieten. U hebt de files en de drukte op de luchthavens achter u gelaten. Voordat u op reis gaat met de trein, is het goed om een aantal zaken te weten:

  • Een of meerdere fiets(en) meenemen is mogelijk, maar bij Thalys en TGV Brussel-Frankrijk moet het voorwiel gedemonteerd zijn en de fiets moet in een plastic zak bepakt zijn. De fiets is dan bagage en gaat gratis mee. Voor de intercity's geldt dat een fiets tegen betaling mee kan. Aan boord van Intercity Amsterdam-Brussel en Intercity België-Lille kost dit €12. In Nederlandse intercity's betaalt u €6,10 en in Belgische intercity's €5. (Een dagkaart kost €8.)
  • In Nederland mogen in de spits geen fietsen mee.
  • Met binnenlandse TGV's mogen niet altijd niet-gedemonteerde fietsen mee. Controleer dit bij het boeken van tickets. U kunt hier aangeven dat u fietsen meeneemt.
  • Fietsen moeten bij sommige vervoerders in een aparte ruimte aan boord. Contacteer daarom altijd de trainmanager wanneer u een fiets meeneemt.
  • Een vouwfiets valt onder uw bagage als deze opgevouwen is. Deze reist dan gratis mee.
  • Tickets voor TGV moeten gestempeld worden voor vertrek. Dit doet u bij de gele of rode stempelzuilen. Zonder stempel is een ticket niet geldig.
Auto huren

Wanneer u graag een auto wilt huren in de Drôme, dan is dat absoluut geen probleem. U huurt uw auto namelijk in combinatie met uw treinticket! U krijgt daar bovenop nog eens 10% korting! Zie hiervoor iDavis op de website van Oui.sncf. Bij de reservering van uw treinticket kunt u meteen een auto huren, die dan voor u klaar staat wanneer u aankomt op het opgegeven aankomststation (in ons geval Valence TGV of Valence Ville). Zo heeft u altijd een auto bij de hand en kunt u meteen doorrijden naar uw hotel, gîte of camping, zeker als deze afgelegen ligt. Ook bent u mobieler en sneller van A naar B. Er rijden namelijk niet veel treinen door het dal. De bus rijdt wel gemiddeld 1x per uur, maar enkel door het dal en biedt geen staplaatsen. Dat betekent dat wanneer alle stoelen bezet zijn, u niet mee kunt rijden en op de volgende bus moet wachten. Geen pretje dus!

Thalys
TGV
Intercity Amsterdam-Brussel
Intercity België-Lille
RER
Ouigo
Stations in Nederland
Stations in België
Stations in Frankrijk