Auto

De meest gekozen optie onder reizigers is: "We nemen de auto!" Met de auto reizen heeft zijn voor- en nadelen. De Drôme is per auto goed te bereiken, zeker buiten de zomervakantie. Uw navigatiesysteem zal, vertrekkend uit Utrecht, waarschijnlijk een reistijd tussen de 9 en 10 uur opgeven, maar ik kan u alvast vertellen dat u dat enkel redt wanneer u continu doorrijdt. U kunt beter rekening houden met een reistijd van 12 uur omdat u onderweg een aantal keren stopt en de tolpoorten tegenkomt. De afstand van Utrecht naar Valence bedraagt ongeveer 990 KM.

U kunt uit diverse routes naar de Drôme kiezen, maar de meest gebruikte route is de route via Antwerpen, Brussel en Luxemburg. Wanneer u uit het oosten van Nederland komt, dan zal u waarschijnlijk de route via Maastricht, Luik en Luxemburg kiezen. De wegen zijn goed begaanbaar en kampen met weinig fileproblemen. Wij horen vaak dat reizigers pas de 1e files in Frankrijk tegenkomen, vooral in de buurt van Lyon.

De fileproblemen bij Lyon hebben een goede reden. De Autoroute du Soleil, de weg van Parijs naar Marseille, is namelijk vanaf Lyon overbelast. Vooral in de zomervakantie, met in het bijzonder de "Zwarte Zaterdagen", kampt deze weg met ernstige problemen. De rijbaan bij Lyon bestaat enkel uit 2X2 rijstroken, die zich na Lyon uitbreidt naar 2X3 rijstroken. Om de ergste drukte rond Lyon te voorkomen, hebben wij voor u een omweg berekend die u hier rechts vindt.

Mocht de snelweg na Lyon voor u nog te druk en te vol zijn, dan hebben wij voor u nog een alternatief! U kunt ook gebruik maken van de "Bis-Route" van Lyon naar Marseille. Let Op, Dit is niet de (R)N 7! De "Bis-Route" is aangegeven in het geel/zwart en groen/wit met de steden als Valence en Marseille. Deze weg wordt het minst gekozen en is daarom het rustigst. Daarnaast rijdt u om de dorpen heen i.p.v. er dwars doorheen, met het voordeel dat u vrijwel geen stoplichten en lastige kruispunten op deze route vindt.

Deze route start na afrit 22 van de A6 in zuidelijke richting ter hoogte van Avallon. Even na de afrit heb krijgt u de eerste bevestiging dat u op een Bisroute zit. Of het nu geel/zwarte of groen/gele borden zijn, dat maakt geen verschil. 335 KM verderop ligt Valence.

Wanneer u deze route volgt, betaalt u geen tol en rijdt u dwars door het mooie Franse landschap. Langs de route kunt u op diverse plaatsen stoppen om van het landschap te genieten. Deze route loopt dwars door de Drôme van het noorden naar het zuiden. U merkt meteen hoe divers de Drôme is, want het landschap verandert voortdurend.

De Autoroute du Soleil bij Lyon
U ziet meteen waarom het zo druk is rond Lyon


Zo vermijdt u de ergste drukte bij Lyon!
De E15 loopt namelijk om de stad heen.
(Zie meer opties voor de route)
Voorbeeld van een bord van de Bis-Route